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 GYMNASTICS: Q&A 

______________________________________  

Q: (Submission) Where can I find the latest update of the NCAA Routine Summary Form?                                                                                                                                                                                         

A:  Refer to the 2014-15 NCAA Rules Modifications; Appendix III-NCAA Routine Summary Form                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Q: (Equipment) What substance is allowed on the hands and feet for vaulting?                                                                                                                                                                                          

A: Refer to 2014-15 NCAA Rules Modifications; January 9, 2015; Equipment and Procedures; 6.1.h.    Foreign Substance.  

Foreign substances may NOT be placed on the hands and/or feet of the gymnasts or any piece of equipment (e.g.: 

honey and sugar, tuff skin, etc.)  Water, Chalk, AAI solutions and AAI hand towels are the only acceptable substances                                                                                                                                                                                            

__________________________________________________________________________________________ 

Q: (Uneven Bars) If a student-athlete does a “D” release move, hits her hands, but falls does she get the “D” bonus 

credit for it?                                                                                                                                                                                               

A: No.  Refer to USAG JO code of Points; General Information; V. Bonus; C. Instances when bonus will not be awarded; 1.   

__________________________________________________________________________________________  

Q: (Balance Beam) If the special requirement for an acro series has been met by the dismount series, could the 

student-athlete perform any other acro series( two flight series) to avoid the “Choice of Acro elements not up to the 

competitive level”; .01?                                                                                                                                                                          

A: The acro series that fulfills the Special Requirement must end on the beam in order to avoid the “Choice of Acro 

Deduction”.  Therefore, acro series must contain a C salto or higher and must finish on the beam in order not to incur 

the deduction. 

_________________________________________________________________________________________ 

Q: (Floor Exercise) Can a student-athlete use the same identical jump to receive “C+C” Connective value dance bonus?    
A: Yes; Refer to the USAG JO Code of Points; Floor Exercise; Chapter 4; Bonus C.1. C+C- Same or Different Elements from 
Group1 or 2; +0.10 CV.  
 
Q: (Floor Exercise) If the last tumbling pass of a student-athlete routine is the exact same pass as the second pass 
would there be no value part credit given, no CV/Bonus credit and the deduction of 0.20 for Special Requirement for 
last salto not a “C” credit? 
A: Yes.  Refer to USAG Jo Code of Points; Floor Exercise; Chapter One; VI Recognition (Counting) of Value Parts; 3. 
 
Q: (Floor Exercise) On Floor exercise would an aerial cartwheel, aerial front walkover or a side salto on its own fulfill 
the “forward salto” composition requirement. 
A: The only element that would fulfill this compositional requirement would be the side salto.  Refer to USAG JO Code of 
Points; Floor Exercise; Floor Exercise Elements; Group 7-Saltos Sideward, Arabians; element 7.101; from take-off forward 
from one or both legs-salto sideward  tucked, piked, or stretched 
 
 
 



(Reminder) Chalk Usage; 6.  Equipment and Procedures 
6.1 EQUIPMENT. 

c.   No chalk marks are permitted on the vault runway; the tape measure is to be used to determine 

where to begin the approach for vault; chalk only may be used on the student-athlete as needed 

(e.g., hands, feet, legs).  If a mark is necessary, only removable tape or Velcro may be used 

           k.   Except for a small mark on the top surface of the beam, chalk may not be applied directly to the beam.  

                  A small amount of chalk may be applied to the gymnast’s hands and feet as needed for safety. 

           m.   A chalk arc line may be placed on the corners of the floor exercise mat.      
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