
General Information 

Q:  Who is the NCAA Rules Interpreter? 

A:  Chrystal Chollet-Norton; rulesncaagym@embarqmail.com 

Q:  May I submit my rules questions by voice mail or text message? 

A:  No.  Please submit rules questions by electronic mail only.  Please provide your name, institution and 

if a judge your name and region to the email. 

Q: Where can I locate the most updated 2020 & 2021 NCAA Rules Modification Document and Meet 

Procedures? 

A:  http://www.ncaa.org/championships/national-collegiate-womens-gymnastics 

Clarifications: 2020 & 2021 Women’s Gymnastics Rules Modifications Document  

Delete the equipment check list from the Meet Referee Check List. 

____________________________________________________________________________ 

Balance Beam 

Q: Can a switch leg leap land with the left leg and then step forward to a gainer full off the side of 

the beam or pike off the end on the right foot? 

A:  Yes.  Refer to the USAG JO Code of Points 2018-2022; Section 4-Balance Beam-Compositional 

Categories-Chapter 2. III. Clarifications Regarding Series; A. Acrobatic or Dance Series Continuous 

Connection Between Elements; *Landing Leg/Free Leg on First element-must be Take-off Leg for 

Next Element. 

Q:  What is the value of the mount that starts from a rear stand (back towards beam) flic-flac over 

the beam to candle position, ending in a front support with or without backward hip circle? 

A:  D.  Refer to the USAG JO Code of Points 2018-2022; Balance Beam; Group 1 Mounts; #1.413- “D”. 

Q:  What is the total bonus for a Round off (#7.203 -“B”) to double back dismount (#9.507 – “E”) off 

balance beam? 

A:  +0.30 Bonus.  +0.20 for “E” skill and +0.10 CV.   Refer to the USAG JO Code of Points 2018-2022; 

Section 4 - Balance Beam-Bonus- Chapter 4; III. "D/E" Bonus (D/E); C. 2. ("E") elements each receive 

+0.20 Bonus.  Also refer to the 2020 & 2021 NCAA Women's Gymnastics Rules Modifications; 

Balance Beam; 4.4. f. 
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Q:  If a student-athlete performs a series of a back handspring back layout step out and then performs 

a double wolf turn later in her routine would she need an additional D acro in her routine to 

fulfill “up to the level”? 

A:  No. Refer to the 2020 & 2021 NCAA Women's Gymnastics Rules Modifications; Balance Beam; 4.2; 

d. 

Q:  If a student-athlete performs series of two connected back tucks that starts and ends on the beam 

would she be required to have an additional D/E that finishes on the beam? 

A:  No.  The two connected back tucks would receive +0.20 CV. Refer to the USAG JO Code of Points 2018-

2022; Section 4-Balance Beam-Bonus-Chapter 4; II. "C" +"C" +0.20 CV.  The student-athlete would 

not be required to have an additional D/E Acro element or E dance element.  Refer to the 2020 & 2021 

NCAA Women's Gymnastics Rules Modifications; Balance Beam; 4.2. d. 

__________________________________________________________________________ 

Floor Exercise 

Q:  What is the total bonus for a Switch Leap (#1.204-“B”) directly connected to a Switch Half Ring 

(#1.411-“D”) on floor exercise? 

A:  +0.20 Bonus.   +0.10 for CV and +0.10 for D skill.  Refer to the USAG JO Code of Points 2018-2022; 

Section 5- Floor Exercise-Bonus-Chapter 4; C. "B" + "D"/"E" +0.10 Connective Bonus and III. "D/E" 

bonus; C.1. 

Q:  Does a two pass floor routine receive the additional +0.10 in bonus for the last pass containing a 

double flipping salto? 

A:  Yes.  Refer to the 2020 & 2021 NCAA Women's Gymnastics Rules Modification; Floor Exercise; 5.5. 

Difficulty Bonus. 
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