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General Information 

Q:  Who is the NCAA Rules Interpreter? 

A:  Chrystal Chollet-Norton; rulesncaagym@embarqmail.com 

Q:  May I submit my rules questions by voice mail or text message? 

 A:  No.  Please submit rules questions by electronic mail only.  Please provide your name, institution and 

if a judge your name and region to the email. 

Q: Where can I locate the most updated 2020 & 2021 NCAA Rules Modification Document and 

Meet Procedures? 

A:  http://www.ncaa.org/championships/national-collegiate-womens-gymnastics 

Clarifications: 2020 & 2021 Women’s Gymnastics Rules Modifications Document.   

Use of Training or Competition Facility  

It is permissible for teams to use training facility or competition facility prior to arriving on-site for 

the competition if the host institution has approved this request in advance.  Refer to the NCAA 

Women's Gymnastics Rules Modifications; Appendix VIII. Regular Season Meet Procedures; 

3. Regular Season Rules Modifications and Meet Procedures.  The following governs only from 

the time the athletic training room opens for all teams at the competition venue the day of the 

competition to the conclusion of that competition. 

Gymnasts may not mount the equipment or use it for gymnastics-specific or inverted skills prior to 

the start of the 30-minute open stretch & warm-up period listed in #1a. Matting surrounding each 

event (including FX itself & Vault runway only) may be used for visualization, provided the 

equipment itself is not mounted or used for gymnastics-specific or inverted skills. 

Unsportsmanlike Conduct Reporting  

For all NCAA Women's Gymnastics regular season meets, if the student-athlete or coach is sited 

for unsportsmanlike conduct the opposing team's coach/ athletic department will report the 

infraction to the conference office of the institution that incurred the infraction. If the institution is 

a member of an independent gymnastics conference, the report will go to main conference office 

the athletic department is affiliated with. 
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Uneven Bars 

Q: What is the bonus awarded to a student-athlete when she executes an E release on the same bar 

in a C+ E combination?  Example: Cast ½ turn in handstand connected to Pike Jeager. 

A: +0.40.  Cast 1/2 turn in handstand (#2.301 C) connected to Pike Jeager (#5.505 E) would receive +0.20 

in D/E bonus, +0.10 Connection Value and +0.10 DV; Same Bar D release move or any E release.   Refer 

to the USAG JO Code of Points Section 3 Uneven Bars; Bonus Chapter 4. II. Level-10 Direction of at 

least two elements; "C" + "D/E" or "D/E " + "C" - +0.10 CV and III (D/E) Bonus C.2.  Also refer to the 

NCAA Women's Gymnastics Rules Modifications; 3. Uneven Bars; 3.4.   

____________________________________________________________________________ 

Balance Beam 

Q: Would a front full off the end of the beam (C) have to be directly connected to D acro?  

A:  No.  Refer to the 2020 & 2021 NCAA Women’s Gymnastics Rules Modification Document; 4. Balance 

Beam; 4.1. e. 

Q: Does a backward roll fulfill the backward element on balance beam?  

A:  Yes.  Refer to the USAG JO Code of Points; 2018-2022; Balance Beam; Beam Elements; Group 6-

Rolls; #6.104-A; Roll backward: start and end position, as well as hand position is optional. 
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