
______________________________________________
General Information 

Q:  Who is the NCAA Rules Interpreter? 

A:  Chrystal Chollet-Norton; rulesncaagym@embarqmail.com 

Q:  May I submit my rules questions by voice mail or text message? 

A:  No.  Please submit rules questions by electronic mail only.  Please provide your name, institution and 

if a judge your name and region to the email. 

Q:  Where can I locate the 2020 & 2021 NCAA Rules Modification Document and Meet Procedures? 

A:  http://www.ncaa.org/championships/national-collegiate-womens-gymnastics 

Q:  Where can I purchase the USAG Code of Points 2018-2022 First Edition? 

A:  usagym.org  Click on Member Services, then click on left column; Technical materials. 

______________________________________________________________________________    

Vault 

Q:   Gymnast does a RO onto the board, never touches table, straddles back over table to a fall or 

stand.   Does this count as a vault? 

A:  Yes.  Refer to the 2022 Women’s Gymnastics Rules Modifications Vault; 2.3 second bullet and also 

refer to USAG Code of Points; Vaulting- Section 2-Optional Vault, II. General Information, F. 

Miscellaneous Vault Rules, 7. Unknown vault: if a Gymnast attempts a Vault listed on the Vault Value 

Chart for her level, but does not complete it, resulting in a vault that is not found on the chart, the Vault 

is scored “0”(VOID).  

______________________________________________________________________________    

Uneven Bars 

Q:   If a student-athlete does a giant full (#4.403 –“D”) swing down to straddle back to handstand 

(#2.305-“C”) is this considered a direct connection?    

A:  Yes.  Refer to the USAG Code of Points; Section 3- Uneven Bars-Bonus Level 10- II. A. Direct 

Connection of at least Two (2) Elements; Example number 5.  

______________________________________________________________________________    
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Balance Beam 

Q:  If a student-athlete does a back handspring (#7.208-“B”) Salto back stretch with Step-out (#8.304-

“D”) then later in her routine she performs a switch leap (#2.305-“C”) Salto back stretch with 

Step-out (#8.304-“D:), does the layout step-out in combination with her leap count towards the 

additional D/E needed even though she wouldn’t get D value the second time for the layout step-

out?  

A:  Yes. Refer to USAG Code of Points; Balance Beam-Section 4 -General Information-Chapter 1; V. A. 

Any Balance Beam Element listed in the USAG Code of Points or Updates may receive Value-Part 

Credit Two Times provided the element occurs in a Different Connection. 

Q:   What is the value of a double back dismount off beam?   

A:  E. Refer to the USAG Code of Points; Balance Beam Elements; Group 9-Dismounts #9.507-"E". 

Q:  Would a double back dismount off beam satisfy the additional D/E requirement for college? 

A:  Yes.  Refer to the 2022 Women’s Gymnastics Rules Modifications; Balance Beam. 4.2. d.  If a flight 

series is performed on the beam WITHOUT Connection Value (considered only those elements 

performed and stopped on the beam), then an additional D/E Acro element OR E dance element 

including mounts and dismounts, is required.  
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